Kattintson a képre a nagyításhoz
 
 
Kattintson a képre a nagyításhoz

 

A Bükkaljai-borvidék
központjában, a termálfürdõrõl Is híres
BOGÁCSON található


CSÁTER APÓ PINCÉJE


Nyitva:


Szezonban:

szerdától-vasárnapig

9.00-tól - 21.00-ig. Szezonon kívül előzetes bejelentkezés alapján


Csoportok fogadása (max. 40 fõig),
elõzetes egyeztetés alapján.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Mob.: +36-30-9055-234
  +36-20-9590-040
   
E-mail: csaterapo@gmail.com

 

 

Rizlingszilváni (Müller Thurgau): elegáns, hajlékony
bor, nõket elvarázsoló finom savakkal. Jellemzõje a könnyed, muskotályos aroma.


Chardonnay: bora karakteres, testes, harmonikus. Igazi elegáns nedû. Illata - különösen fiatal korában - a friss szénára emlékeztet. Illata ás zamata a holdciklussal változik,

holdtöltekor adja a legkülónlegesebb élményt.


Cabernet Sauvignon: fiatalon az illata zöldpaprikára emlékeztet, késõbb megjelenik benne a füge, a csokoládé és meggy illat is. Telt, bársonyos, különleges
vörösbor.


Zweigelt: mint a tavaszi lehelet, izgalomra serkentõ, kellemes zamatú, diszkréten fûszeres vörösbor. Minden alkalomra, ünnepre, ebédre, kettesben, egyedül egyaránt tökéletes.

Cabernet Sauvignon rosé: száraz rosébor, kellemes savakkal, balzsamos ás mogyoróaromával.


Zweigelt rosé: Zweigelt kékszõlõbõl készült, azonnali préseléssel. Málna-, lazacszínû, kellemesen lágy, télédes bor, enyhe dió- ás keserûmandula aromával.


Sancta Madonna: Pinot Noir, Zweigelt és Cabernet Sauvignon házasításából készült vörösbor, mely a pince féltve õrzött kincse.


Pinot Noir: Mely körülsiklik a szájban, majd le a torkon, és körülsimogat, amerre jár.

 

A borok kimért és palackozott formában kaphatók.

 

 

 

 

 

 
 

 

Csáter apó - hivatalos nevén Hegyi József - a
dédapám volt. Kiváló bogácsi borász, aki azt
vallotta: nem a bor a lényeg, hanem a borozgatás.
A bor nála csupán eszköz volt egy különleges
lelkiállapot megteremtéséhez. Egészen pontosan, a
bor nem csupán mámort adott neki, hanem
feledkezést és fõleg lelki békét. Ehhez a különleges

nirvána állapothoz természetesen minõségi bor
dukált. Ezért dédapám földi életében mindig azt
hangoztatta: a bornak olyannak kell lennie, mint az
asszonyhûségnek és a férfiúi jellemességnek.
Vagyis szilárdnak és rendíthetetlennek…

 

 

(Részlet Hajdú Imre
in memorian Hegyi József címû írásából )

 

Csáter Apó (az ülõ sor bal szélén) és barátai

 

A Jóisten hat nap alatt teremtette meg a Földet.

Aztán a hetedik napon megpihent,

megivott két liter bogácsi bort,
s onnantól kezdve rózsaszínben látta mindazt,

amit teremtett.


Akarja Ön is rózsaszínben látni a világot?

Ha Bogácson jár, térjen be


CSÁTER APÓ PINCÉJÉBE,


s cselekedjen hasonlóképpen, mint a Jóisten.


Csáter Apó várja Önt pincéjében,

a "mennyország felé félúton",
a Bogács Vége táblától 200 méterre,

Cserépfalu felé vezetõ országút mellett.


A nemes borok mellett számos információt
is kaphat a környék természeti és történelmi titkairól:
- mik azok a kaptárkövek?
- milyen titkokat õriz az Odor vár?
- mit keresett Cserépváralján egykoron Munkácsy Mihály?
- ki buktatta meg magyarból Gárdonyi Gézát?
- mikorjárt Borsodivánkán a windsori herceg?
- miért látogatott Mezõkövesdre a sziámi király?
- és kik éltek hajdan a Subalyuk barlangban?


Csáter Apó Pincéje:
helye a felejtésnek

helye az ismeretszerzésnek


Ha nálunk sem érzi jól magát,

megérdemli, hogy szenvedjen!

Szolgáltatásaink:

  • borkorcsolyák
  • borkóstolók

Kattintson a képre a nagyításhoz

 

 

Kattintson a képre a nagyításhoz

 

 

 

Palack cimkék

 

"Ha megöregszem, pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettõl. A pince helyét is kinéztem, nem messze az otthonomtól: gyalogjárok majd ki és vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelõk, gyümölcsöskertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak meg semmit városi múltamról. Ha megsegít a
vaksi sors, hetvenéves koromra tisztességes emberek a maguk világából való tisztességes embernek tartanak majd, tehát bortermelõnek, valakinek, aki tudja, hol kell meghalni."

 


Márai Sándor: Magyar borok 1941

 

 

Hajdu Imre
író, Újságíró,
a Szent Márton Borlovagrend
alapító tagja, kancellárja, felesége

Hajdu Imréné
és fiai:
Hajdu Adám,
Hajdu Roland

 

 

 

Csáter apó pincéjében a borok és borkorcsolyák fogyasztása közben megismerkedhetnek
— szakszerû tolmácsolás keretében — Bogács történetével, a Bükkaljai Dél-Borsod történelmi, építészeti, geológiai nevezetességeivel is. Így a bogácsi bor legendájával is, amely bor 1552- ben, Eger várának ostroma idején. megmentette a török elõl a pincékben elrejtõzõ bogácsiak életét.
A hat pincében összezsúfolódott bogácsiak ugyan levegõt kaptak a föld alatti üregek rejtett szellõzõnyílásain át, ám az élelmük és fõleg a magukkal hozott vizük vészesen fogyatkozott. Sõt, ott a pincék mélyén egyre inkább megposhadt a víz. Félõ volt, hogy járvány tör ki. Barna vitéz látva ennek veszélyét, áttörte a pincék között lévõ fél-egyméteres választó- falakat, teljes összeköttetést teremtett a pincelabirintusban. Kiadta parancsba. hogy vizet csak a gyerekek kaphatnak, de azt a vizet is olaszrizling borral kell fertõtleníteni, élvezhetõvé tenni. A felnõtteknek pedig kötelezõ volt a kondíció és a lelki nyugalom megõrzése érdekében naponta -1 liter olaszrizling bort meginni..

 


Részlet Hajdu Imre:
Az életet mentõ bogácsi bor legendája címû írásból

 

 


Csáter apó pincéjében a vidéket bemutató, borról szóló könyveket is vásárolhat az érdeklõdõ.

 

 

 

 

A 2006. évi Bükkvinfest-en a legjobb bükkaljai vörösbor díjat kapta Hajdu Ádám, a Csáter Apó Pince tulajdonosa.

A díjat Verhóczky Sándor polgármester adta át.